Får hvem som helst kjøre båt?

Fra og med 2010 har Båtførerprøven vært obligatorisk for alle som er født etter 1.januar 1980, og skal kjøre båt på minst 8 meter eller med mer enn 25hk. Det anbefales også at eldre båtførere tar kurset.

Båtførerprøven er en teoretisk prøve. Målet med prøven er å bevise at man har grunnleggende kunnskap opp sjømannskap. Det ble tidligere ikke avlagt noen praktisk prøve, noe som førte til at enkelte utenlandske båtutleiere var skeptiske til å leie ut båt til nordmenn med båtførerbevis. Fra og med 1.mai 2012, ble det derfor påbudt med praksis. Da får man et internasjonalt båtførersertifikat.

Båtførerprøven avlegges også av personer som skal seile. Man kan delta på kurs før prøven avlegges, men kurset man trenger for å bestå båtførerprøven kan også tas på nettet. Man må være 14 år for å avlegge båtførerprøven, og 16 år for å få båtførerbevis.

Hvis man skal føre seilbåt, trenger man et seilkurs. Det finnes seilkurs både for begynnere og viderekommende. Et seilkurs lærer deg det aller viktigste. Hvis man ikke går på seilkurs, kan man trenge år på å lære seg disse tingene. Et seilkurs lærer deg det du trenger på bare noen dager.