Motorbåtsport – en fartsfylt hobby

Motorbåtsport deles inn i grenene offshore racing, rundbane og vann-jet. Offshore kjøres på store baner som går både i smult vann og i litt røffere sjø. Båtene har kraftige motorer, og det er alltid to personer om bord. Rundbane kjøres ved havner eller på innsjøer. Banene har mellom to og sekssvinger, og er fra 1200 til 1800 meter lange. Man kjører enten et visst antall runder, eller viss mange minutter. Båtene deles inn i mange klasser, etter motorstørrelse og skrogtype. Man bruker både båter med V-bunn og katamaraner.

Vann-jet deles inn i jetski og runabout. Jetski kjøres i oppreist stilling, mens runabout kjøres sittende. Banene har bøyer som markerer svingene, og det kjøres i 7-8 minutter for de yngste, og 12-20 minutter for voksne utøvere.

Verdens første motorbåtkonkurranse ble arrangert i Paris i år 1900. I 1902 ble det første motorbåtforbundet stiftet i Storbritannia, og motorbåtkonkurranser var en oppvisningsgren under de olympiske lekene i London i 1908.

Norskamerikaneren Ole Evinrude laget den første påhengsmotoren i 1907, og de første konkurransene med utenbordsmotorer dukket opp på 1920-tallet. Det førte til at sporten raskt vokste i popularitet, også i Norge. Motorbåtsport er spennende både for utøvere og publikum.